23 Temmuz 2012 Pazartesi

Dünyanın En Güzel Nehri / Cano Cristales

Cano Cristales diye bir nehir gerçekten var. Ne yazık ki Kolombiya’da, ve oldukça sapa bir yerde; yani bir uçağa atlayıp gidelim demek her yiğidin harcı değil. Cano Cristales’e “beş renkli nehir” ve “cennetten çıkan nehir” de deniyor. Yılın her günü değil ama. Sadece kuru ve yağışlı mevsimler arasındaki geçiş döneminde nehir inanılmaz renklere bürünüyor. Nehrin sırrı nehir yatağındaki yosunlarda gizli. Normal zamanda herhangi bir nehirden farksız Cano Cristales. Fakat mevsim dönümünde suyun yüksekliği belli bir seviyeye geldiğinde bu yosunlar adeta çiçek açıyor; sarı, mavi, yeşil ve kırmızının tonlarından oluşan muhteşem bir görsel şölen yaratıyorlar.


Yağışlı mevsimde su seviyesi çok yüksek; dolayısıyla nehir yatağı yeterince güneş almadığı yosunlar sessiz sakin ve renksiz olarak dipte yatıyor. Kuru mevsimde de yosunları besleyecek kadar su olmadığı için nehir gayet sıradan, kahverengi ve gri tonlarında akıp gidiyor.

Nehre giden bir yol yok. Yeterince çılgın ve cesur bir seyyahsanız Kolombiya Doğal yaşamı Koruma parkı “Serrania de la Macarena”nın yakınındaki dört şehirden birisine uçak kiralamanız, oradan da epey bir yürümeniz gerekiyor. Bu park 130 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğinde, içinden sadece Cano Cristales geçmekle kalmıyor, çok zengin bir bitki örtüsü ve hayvanları da barındırıyor.





  







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder