28 Temmuz 2012 Cumartesi

Afganistan Savaşı...

Afganistan Savaşı2001 Ekiminin 7. gününde başlamıştır. Amerika tarafından 11 Eylül Saldırıları gerekçesi ile yapılmıştır. ABD Başkanı George Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Harekat Usame Bin Ladin'in yakalanmasına değin sürecekti. Aynı zamanda Taliban ve diğer Taliban yandaşı güçlerin ortadan kaldırılması ile harekat sona erecekti. Böylelikle Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.


ABD ve Birleşik Krallık önce hava bombardımanı daha sonrada takviye güçlerle beraber Afganistan'a asker indirmişlerdir. 2002'de Amerikan ve İngiliz askerleri Kuzey İttifak'ı ile savaşa katıldı. Daha sonra gerginlikler üzerine NATO güçleri(Koalisyon güçleri) Afganistan'a asker indirdiler. Daha sonra Amerikan hükümeti kalıcı barışı sağlamak amacı ile bölgede asker bulundurup varlıklarını hissettireceklerini açıkladı.


Başlangıçtaki atak Taliban'ı güçten düşürdü, fakat Taliban kuvvetleri yeniden toparlandılar. Savaşın amacı olan El-Kaide'nin hareketlerini kısıtlamak, tam olarak başarıldı denemez. 2006'dan bu yana artan Taliban kaynaklı isyancı hareketler, gelişen yasadışı uyuşturucu üretimi ve zayıf yönetimin Kabil'in dışındaki kısıtlı kontrolü dolayısıyla Afganistan'ın istikrarı tehlikede görülmektedir.


Ama bu öne sürülen sebepler, tabi bu sadece buzdağının görünen kısmıydı; bu savaşın gerçek sebebi ise madenler...


İşte, Afganistan'daki savaşın gerçek nedeni

Amerikalı jeologlar ve Pentagon ekiplerinin Afganistan'da, ülkeyi dünyanın en karlı madencilik merkezi haline getirebilecek büyük bir maden zenginliği keşfettikleri bildirildi.

New York Times'ın haberine göre, Amerikalılar Afganistan'da aralarında demir, bakır, altın, kobalt ile lityum gibi kritik sanayi metallerinin bulunduğu yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden kaynağı keşfettiler.

Gazetenin haberinde, bir Pentagon iç yazışmasında, Afganistan'ın "Lityumun Suudi Arabistan'ı" olabileceği ifadesinin yer aldığı belirtiliyor. Lityum, dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarının pillerinde kullanılıyor.

Haberde, ABD Jeolojik Araştırmalar kurumunun Afganistan'ın maden kaynaklarını 2006'da havadan araştırmaya başladığı bildirildi. Amerikalılar bu araştırmalarında, Afganistan'ın Sovyetlerin işgali sırasında Sovyet uzmanlarca toplanmış verilerden yararlandılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder